Sejak dua tiga menjak ni asyik nak makan mee calong je. U know what mee calong??? Totally different dengan mee sup or else. Biasa jumpa this type of food kat pantai timur je. Rasenye the origin came from kuala terengganu. Kot. ( tak sure okehh, tapi rasenye ye kot). Just like me, sekali cuba memang rasa nak makan lagi. Untuk orang yang suka makan ikan atau boleh dikategorikan sejenis manusia terlampau suka makan keropok lekor memang kau akan addicted makan mee calong ni.
Saje je tulis panjang lebar bagi panjang sikit entry aku. Back to the main, aku nak kongsi resepi sebenarnya. Memang mudah sangat. Belajar sekali je then uolls boleh buat punya.
Bahan-bahan:
Bihun@mee kuning dicelur
Untuk kuah:
2 ulas bawang putih diketuk
5 sudu besar Bawang merah yang dikisar
2 sudu serbuk lada hitam (ikut kepedasan)
Isi ayam
Sekeping Tauhu
Tauge
Air
Garam dan gula secukup rasa
*saya tambah 1 kiub ayam
Cara:
1.Tumis bawang putih hingga garing.
2.Kemudian masukkan bawang kisar. Biarkan naik bau.
3.Masukkan lada hitam.
*Mak saya cakap tak garing sangat pun takpe.
4.Tambahkan air dalam 3 cawan ++ dan kiub ayam. Biarkan mendidih.
5. Masukkan bebola ikan.
*Nak tahu bebola ikan masak tak, kalau timbul tu maksudnya masak la tu.
6.Masukkan tauhu.
7.Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
Untuk bebola ikan:
Kisar isi ikan hingga hancur macam orang buat keropok tu. Gaul dengan garam sikit. Saya tambah sikittttt jerrr tepung ubi. Tak nak bagi melekat sangat. Then bulat2 kan. Sebaik-baiknya guna ikan selayang sebab kalau guna ikan tamban banyak tulang pulak. Tercekik pulokkk nanti.
Untuk cili kicap:
Kisar 2 ulas bawang putih bersama 10 tangkai cili padi (ikut hangpa kalau nak buh lebih pun), air masak sedikit dan kicap secukupnya. Kisar sampai lumat.
*Saya memang suka letak air sikit sebab tak suka semata-mata kicap.
Siapppppp.... Dah boleh makan. Blurpppppp.
Nah belanje gambar sekeping.
No comments:
Post a Comment